Ce să plantezi în iunie în grădină: lista tuturor semințelor

Iunie este luna ideală pentru a planta o mare varietate de legume și ierburi în grădină. Temperaturile sunt blânde, zilele sunt lungi și riscul de îngheț s-a încheiat.

Ierburi

Basilic Este indispensabil în bucătăria mediteraneană. Poate fi semănat direct în câmp sau în ghiveci.

Prezzemolo Un alt ierburiu foarte utilizat în bucătărie. Poate fi semănat direct în câmp sau în ghiveci.

Rucola O salată cu gust picant și pătrunzător. Poate fi semănată direct în câmp.

Indivia O salată crocantă cu un ușor gust amar. Poate fi semănată direct în câmp.

Salată O salată proaspătă și versatilă, cu diverse varietăți cum ar fi romană, trocadero și lollo rossa. Poate fi semănată direct în câmp.

Legume

Roșii Regele grădinii italiene. Există diverse varietăți precum cherry, san marzano și cuore di bue. Pot fi semănate direct în câmp sau în ghiveci.

Ardei O legumă versatilă ce poate fi consumată crudă, gătită sau umplută. Există diverse varietăți, dulci, iuți sau friggitello. Pot fi semănați direct în câmp sau în ghiveci.

Vinete O legumă cu gust intens și versatil. Poate fi consumată prăjită, la cuptor sau la grătar. Pot fi semănate direct în câmp sau în ghiveci.

Zucchini O legumă estivală cu gust delicat. Poate fi consumată crudă, gătită sau umplută. Poate fi semănată direct în câmp sau în ghiveci.

Castraveți O legumă răcoritoare și hidratantă. Poate fi consumată crudă în salate sau folosită pentru sosuri și conserve. Pot fi semănați direct în câmp sau în ghiveci.

În plus față de aceste legume care se adaptează perfect perioadei de semănat din iunie, poți adăuga:

  • Fasole, o sursă excelentă de proteine vegetale, cu varietăți cum ar fi borlotto, cannellino și fagiolino. Pot fi semănate direct în câmp.
  • Porumb, un cereale versatil ce poate fi consumat proaspăt, uscat sau sub formă de popcorn. Poate fi semănat direct în câmp.
  • Pepene verde, un fruct estival dulce și răcoritor. Poate fi semănat direct în câmp.
  • Pepene galben, un fruct estival dulce și parfumat. Poate fi semănat direct în câmp.
  • Dovleac, o legumă versatilă ce poate fi consumată proaspătă, uscată sau folosită pentru conserve. Poate fi semănat direct în câmp.

Sfaturi pentru o semănare eficientă și productivă

Alegeți un sol bine drenat și fertil, pregătit prin lucrarea în adâncime și eliminarea buruienilor. După arare, semănați semințele la adâncimea potrivită și la distanța corespunzătoare. Asigurați-vă că udați regulat plantele, în special în perioadele de secetă, și că îndepărtați buruienile care cresc în jurul plantelor. Protejați plantele de paraziți și boli pentru a asigura o creștere sănătoasă.

În iunie, în afară de semințe, puteți planta și puține plante de legume deja dezvoltate, precum roșii, ardei, vinete și zucchini.

Cu o planificare atentă și grijă continuă, veți avea o grădină bogată și plină de legume gustoase!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *